Skip to content
All posts

Serviceguttas beste tips for en problemfri vinter

Tor-Erik Hybeko

Selv verdens beste “arbeidshester” trenger omsorg og kjærlighet iblant. Hybeko har en stor serviceavdeling som rykker ut i all slags vær og vind, enten det er plutselige stoppjobber eller planlagt vedlikehold.

 

Tom-Erik Øverlier har 11 år på veien som mekaniker i Hybeko. Han har base i Lillestrøm og dekker Østlandsområdet. Han kjører en Mercedes Vito som er spekket med liftdeler og verktøy, som et rullende verksted.
– Jeg trives godt med å være ute på veien, forteller Tom-Erik. – Det er så fint å møte kunder, og kunne hjelpe dem ut av en knipe.

Både stoppjobber og planlagte oppdrag

En vanlig dag består av både det Tom-Erik kaller stoppjobber – det vil si når liften plutselig stopper opp midt i en jobb ute hos kunde – og planlagt vedlikehold, reparasjoner eller årskontroller.

– Er det en stoppjobb starter jeg med feilsøking for å finne feilen. Og så reparerer jeg stort sett på plassen. Det er fordelen med å ha en velutstyrt bil! Og hvis jeg mot formodning mangler en del, så må jeg hente den og fikser fortløpende.

Etter 11 år i jobben ser Tom-Erik mange feil som går igjen:

– Typiske feil er at man ikke har dratt ut nødstopp, lite eller ingen lading, ikke fått ordentlig trykk på støttebein eller pakket liften sammen feil. Disse går igjen.

Batteridrift krever nye vedlikeholdsrutiner

Trenden med fossilfrie lifter har skapt nye utfordringer:

– Omfanget av batteridrevne lifter har økt massivt de siste årene, men vi ser at det fortsatt er litt nytt for mange. Det krever nye rutiner rundt det å lade og kontrollere batteriene.

Tom-Erik anbefaler å lade batteriene over natta, og unngå smålading.

– 10 minutters lading og så på’n igjen er ikke bra for batteriene i lengden.

Det finnes flere typer liftbatteri. De mest vanlige er bly/syre batterier som må kontrolleres for riktig batterivann nivå. Lithiumbatterier kommer mer og mer på nye maskiner. Der slipper du noe etterfylling. Men ettersyn av skader/løse kabler og irr er fortsatt viktig uansett hva slags batteritype du har i din maskin.

– Vi anbefaler daglig ettersyn der man sjekker batterivannet og etterfyller ved behov, samt ser om det er noe irr, skader eller løse kabler. Minimumskravet er en gang i uka. Det er også viktig å huske på at liftbatteriene ikke har forvarmer, så når det er kaldt tar det lenger tid å lade.

Smidige og fleksible

Tom-Erik forteller at de forsøker alltid å være smidige og fleksible, og rykker ut nærmest 24/7.

– Det er vel kanskje Hybeko-ånden. Når kunden har kjøpt et produkt av oss, er det viktig at de får den beste servicen vi kan gi. Vi skal tilby bransjens beste service, og kort ventetid ved maskin stopp ute hos kunde. Det er alfa og omega. Jeg har kjørt ut både på søndager, og julaften, … Det står ikke i stillingsinstruksen, men god kundeservice ligger litt i sjelen vår, sier Tom-Erik, og legger til at det beste er selvsagt om man ringer fra morgenen av. Da er han som regel på plass i løpet av et par timer.

Eget fagbrev som liftmekaniker

Tom-Erik er utdannet bilmekaniker, men forteller at det nå er mulig å spesialisere seg på lift allerede i utdanningsløpet.

– Det er en helt ny utdanning, som Hybeko har vært involvert i å etablere. Du begynner på TIP og velger så spesialisering innen truck- og liftmekaniker. To år på skole og to år som lærling før du får fagbrev.

Vintertips!

Vinteren er her, med snø og kulde. Her er Tom-Eriks tips for å holde maskinparken så problemfri som mulig gjennom vinteren:

1 Smør opp nødstoppelementer
2 Invester i motorvarmer og batterilader. Vi har kit tilpasset våre maskiner
3 Sjekk at batterisko og kabler er hele, fri for irr og sitter fast slik det skal
4 Pass på at det er vinterdiesel på maskinene. Hvis den har stått på lager en stund er det lett å glemme.
5 La maskinen gå slik at hydraulikk og motorolje blir varm før du tar den i bruk.
6 Ikke legg kontrollboksen opp ned i plattformen. Da er det fare for at snø og regn kan komme inn i boksen

 

Kontakt serviceavdelingen vår

 

Ønsker du å motta nyheter fra Hybeko rett inn i innboksen din? Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!