Skip to content
All posts

Nyhet: Kabelmaskin til landstrøm

watts hybeko 2

Når cruiseskip ligger til kai skaper motorene mye støy og eksosforurensing. Løsningen er å koble på landstrøm. Men det er utfordrende å koble strømkablene til skip med utrolig varierende størrelse og utforming. Amerikanske Watts Marine tok kontakt med oss for å få hjelp.

Med utgangspunkt i en Genie S-45XC startet vi utviklingen av en spesialmaskin for å håndtere tilkobling av landstrøm. Produktet har fått navnet Mobile Cable Positioning Device – CPD. Eller kabelhåndteringsmaskin på godt norsk. 

– Når cruiseskip ligger til kai trenger skipene like mye strøm som en liten landsby!, forklarer Pål Tveitan, leder for spesialmaskiner og prosjektleder for utviklingen av denne spesialmaskinen. – Det gjør kablene for tilførsel av landstrøm veldig store og krevende å håndtere. 

Når skipene i tillegg har ulik størrelse og utforming er det ikke så hensiktsmessig med faste installasjoner.  Da er det lettere å tilpasse maskinen til skipet enn skipet til installasjonen.

– Akkurat som på elbiler er det ikke én standard plassering for inntak av landstrøm på skip. I tillegg varierer jo skipenes størrelse enormt. 

Det amerikanske selskapet Watts Marine har spesialisert seg på løsninger for landstrøm på kaianlegg, og ønsket seg en mobil enhet for å gjøre prosessen med å koble landstrømmen til skip smidig.

– Watts kontaktet Genie i USA, som sendte dem videre til Hybeko. De vet at vi lager spesialmaskiner for tunneler og fjellsikring, og tenkte at vi dermed ville være en riktig samarbeidspartner for Watts Marine, sier Pål. 

Den tyske kabelprodusenten Igus har også vært en sentral samarbeidspartner i prosjektet. 

– Det har vært en vanvittig kul reise! sier Pål om prosjektet. – Vi har hatt ukentlige Teams-møter med Watts Marine i USA og Igus i Tyskland. Igus har vært veldig flinke på å beskrive og spesifisere hvordan kablene må håndteres, som vi igjen har implementert i løsningen. Det er spennende å bruke et produkt som er beregnet på en ting og skreddersy det til noe helt annet. Fleksibiliteten i Genies bomlifter gjør dem til et ideelt utgangspunkt.

Lokale underleverandører

Hybeko er opptatt av å støtte det lokale næringslivet, og det var derfor naturlig å bruke lokale underleverandører på dette spennende prosjektet:

– Attføringsbedriften Grep Grenlands mekaniske avdeling har levert mye av delene her og Moflaten Smie har levert vinsjer, sier Pål. – Våre egne mekanikere har satt det hele sammen. Det har selvfølgelig vært litt prøving og feiling, som med alle produktutviklings prosjekter. Vi skal ikke bare lage en maskin som virker, men den skal også være ekstremt holdbar. Når et skip med flere tusen passasjerer ligger til kai er det ikke rom for feil.

Slik virker kabelhåndteringsmaskinen

Når et skip legger til kai, kjører kabelhåndteringsmaskinen til rett posisjon ved skroget. Operatøren av maskinen kobler deretter landstrømskabler på baksiden, men overleveringen av kablene til skipet utføres via et trådløst system. Fartøyets mannskap kan da strekke seg ut, trekke strømkablene inn og koble dem i koblingsboksen.

FAKTA OM KABELHÅNDTERINGSMASKINEN FOR LANDSTRØM (Mobil CPD)

  • Maskinen er utslippsfri – drevet av elektrisitet.
  • Skip med forskjellige landstrømkonfigurasjoner kan enkelt støttes.

  • Kablingssystemet kan enkelt plasseres optimalt til ethvert skip – uansett hvor landstrømsystemet er plassert.

  • Sensorikk med alarm som sørger for at bommen ikke kommer for nær skipsskroget.

  • Maskinen kan fjernes helt fra kaia når det ikke er nødvendig – ingen fast installasjon.

  • Maskinen kan flyttes mellom kaianlegg, og er brukervennlig å håndtere.


Les mer om våre andre spesialtilpassede lifter

 

Pål Tveitan

 

Kontakt

Pål Tveitan

Ansvarlig produktutvikler spesialmaskiner

+47 906 23 222
pt@hybeko.no

 

 

Ønsker du å motta nyheter fra Hybeko rett inn i innboksen din? Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!